Managen is investeren in de hoogste kwaliteit input om de hoogste kwaliteit output van teams te krijgen

By
Joris Merks-Benjaminsen
May 31, 2023
Deel deze post
This is some text inside of a div block.
Een jonge boom groeit niet sneller als je er hard aan trekt. De kans is groter dat de boom dood gaat.

Op de site van Managen Zonder Macht, in de trainingen en op de kaft van het boek gebruik ik het symbool van een boom met gekleurde stippen. De boom is een analogie voor de investeringen die nodig zijn om teams en organisaties te laten groeien tot iets wat groter en sterker is dan jezelf. De analogie is ook een herinnering aan wat je niet moet doen.

Als je denkt dat je een goed presterend team of organisatie kunt creëren door gewoon de prestatielat hoger te leggen, dan heb je het mis.

De boom vertegenwoordigt drie dingen in de context van Managen Zonder Macht:

  1. De nutteloosheid van het stimuleren van prestaties door mensen onder druk te zetten en hen voortdurend te vragen resultaten te rapporteren: een jonge boom groeit niet sneller als je er hard aan trekt. In feite is de kans groter dat deze doodgaat, op dezelfde manier waarop je intrinsieke motivatie om zeep helpt door een team onder druk te zetten en te micromanagen.
  2. Het belang van investeren in de dingen die er echt toe doen: koester een boom en deze zal uitgroeien tot iets wat groter en sterker is dan jijzelf. Persoonlijke zorg, vertrouwen, veiligheid, duidelijkheid, aanmoediging en betekenis brengen mensen tot het hoogste prestatieniveau.
  3. Het belang van snoeien: een boom wordt sterker als je de ongezonde takken en takken die concurreren om licht en energie wegknipt. Als je slechte presteerders in je team niet accountable houdt, of gedrag dat niet in lijn is met teamnormen niet aanpakt, zal je team nooit optimaal presteren.

Veel managers vertelden me dat ze geen tijd hebben om de dingen te doen waar ik voor pleit. Velen zeiden bijvoorbeeld dat ze het zich niet kunnen veroorloven om meerdere uren te besteden aan een loopbaangesprek, of om wekelijks een uur af te spreken met elk teamlid dat rechtstreeks aan hen rapporteert. Ik erken dat het werk van een manager gefragmenteerd is en vol tegenstrijdige eisen zit, dus je hebt altijd tijd tekort. Maar managen is een investeringsspel. Output is een gevolg van input. Als je een team probeert te laten presteren door output te eisen, maar niet genoeg investeert in hoogwaardige input, kom je er nooit. Problemen blijven terugkomen, solide of goed presterende mensen vertrekken, terwijl slecht presterende mensen juist NIET willen vertrekken. Als je niet vroeg genoeg investeert, blijven er dingen opduiken die je tijd opeisen op een moment dat je niet uitkomt. De hoeveelheid tijd die je dan verliest is groter dan wat je investeringen zouden hebben gekost.

Nog erger is het verlies van kansen: een goed presterend team dat werkt op basis van intrinsieke motivatie levert meestal meer dan je vraagt. Ze komen met oplossingen waar je niet aan gedacht had. Tot slot trekt een goed presterend team meer goede mensen aan. Managen Zonder Macht gaat over investeren in hoogwaardige input, om de hoogste kwaliteit output te krijgen. Er is niets dat je als individu kunt doen dat sneller, beter, impactvoller of efficiënter is dan wat een goed presterend team of organisatie kan doen. Investeren in je team loont dus bijna altijd vele malen.

Waarom de gekleurde stippen in de boom? Omdat je er niet komt zonder bewust te investeren in inclusie.

Als je denkt dat je een goed presterend team of organisatie kunt creëren door gewoon de prestatielat hoger te leggen, dan heb je het mis: wat je dan krijgt is een cultuur van zwemmen of verzuipen, waar mensen elkaar beconcurreren in plaats van samenwerken, en waar vooral mensen met een ietwat dikke huid en scherpe ellebogen slagen en overleven. De lat voor prestaties hoger leggen begint met investeren in je team door vijf briljante basics toe te passen:

  1. Betekenisvolle gesprekken over carrière en persoonlijke groei: de volledige persoon zien, zo onbevooroordeeld als je kunt.
  2. Richting en verwachtingen op elkaar afstemmen door duidelijke doelstellingen en kritieke resultaten op te schrijven met je teamleden, bij voorkeur elk kwartaal.
  3. Discipline met zinvolle vergadergewoonten en het cultiveren van teamnormen, bij voorkeur elke dag.
  4. Het meten van vooruitgang en het bieden van voortdurende ondersteuning en feedback.
  5. Eerlijke en voorspelbare prestatiebeoordelingen.

Als je denkt dat je je de tijd niet kunt veroorloven om deze dingen te doen, stel jezelf dan nog één vraag: zou ik deze tijd ook niet kunnen vinden als het de baas van mijn baas was die om input vroeg?

Het boek Managen Zonder Macht is vanaf nu verkrijgbaar in boekhandels. Nieuwsgierig naar onze trainingen Managen Zonder Macht voor managers en leiders? Kijk op managenzondermacht.nl.

Deel deze post
This is some text inside of a div block.